Oprócz opowieści o walorach kulturowych i edukacyjnych, dobrze jest usiąść przy stole i być degustatorem różnych chlebowych wypieków. Festiwal Chlebów Świata jest po temu najlepszą okazją. To tutaj smak, zapach, wrażenia wzrokowe domagają się, by sięgnąć po kęs chleba, by raczyć się pajdą, ażeby posmarować kromkę… A jeszcze dorzućmy element wspólnotowy – wszak częstowanie się, dzielenie chlebem tworzy nierozerwalne więzi!
Toteż po obejrzeniu kolekcji wszystkiego, co wiąże się z piekarnictwem i uczestnictwie w bogatym programie piekarniczych laboratoriów, już teraz zapraszamy do wspólnej biesiady. Można będzie wówczas rozwinąć równoległe wątki: o „ciężkim kawałku chleba”, o tym, że niekiedy trzeba być „na łaskawym chlebie” lub „żyć o chlebie i wodzie”, o wyprawach, hen, daleko „za chlebem”, żeby „darmo nie jeść chleba”… Czyż jednak takim opowieściom nie lepiej przeciwstawić inną – o tym, jak szlachetnym gestem jest „podzielić się z kimś ostatnim kawałkiem chleba”?
Nam chleba nie zabraknie! Ale zabraknąć może tu słów, sławiących jego znaczenie.
Więc koniecznie przyjdź, rozsmakuj się w niezrównanej z niczym chlebowej ofercie! Festiwalowe otwarte 22-24 kwietnia podwoje wabić będą z daleka wspaniałym zapachem chleba!
Termin: III edycja Festiwalu Chlebów Świata, 22-24 kwietnia 2016 r., codziennie od godz. 10.00 do 17.00. Miejsce: Zespół Szkół im. Władysława Grabskiego, ul. Ratuszowa 13, k. Dworca PKP Warszawa Wileńska.
|